woensdag 27 januari 2010

Amnesty International

Campagne 'voor een menswaardig bestaan'
10 december actie te Maastricht

Bedrijf / opdrachtgever
Amnesty International

Opdracht met rol en verantwoordelijkheden
Mijn opdracht was om zoveel mogelijk handtekeningen te werven voor de 10december actie, die zich richtte op de mensenrechten in Nigeria. Deze actie was onderdeel van de campagne ‘voor een menswaardig bestaan’. Het doel van de 10december actie was om uiteindelijk 100.000 handtekeningen te verzamelen en deze naar het hoofdkantoor van Shell op te sturen, om zo druk uit te oefenen op Shell en zijn vuile praktijken in Nigeria.
Mijn rol was straatwerver zijn in Maastricht, op de kerstmarkt. Voor deze rol was het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te vergaren over de situatie in Nigeria, zodat ik mensen er alles over kon vertellen.

Verloop opdracht
Om de 10 december actie voor iedereen duidelijk te laten verlopen, vond er op 28 november een briefing plaats in het regiokantoor van Amnesty Eindhhoven, waarbij de actie in het kort werd besproken en voorbereidingen werden getroffen voor de stands die in Maastricht kwamen te staan. Hierbij hebben we de stands olievlekken gegeven, om zo in te spelen op de beleving van mensen.
Op 10 december heb ik de gehele dag (van 10.00 tot 17.00 uur) handtekeningen geworven en heb dit met succes kunnen doen, doordat ik mijn zelf vastgestelde doel heb kunnen bereiken.

De volgende competenties heb ik hierbij ontwikkeld: Overtuigingskracht, oordeelsvorming, omgevingsbewustzijn, visie, verbeeldingskracht


Omgevingsbewustzijn

Situatie
Ik heb mensen overgehaald om een handtekening te zetten tegen de mensenrechtensterfte in Nigeria, rondom olieboor praktijken van Shell. Daarvoor heb ik me verdiept in actualiteiten die hier invloed op zouden kunnen hebben.

Taken
Ten aanzien van de competentie ‘omgevingsbewustzijn’ werd er van mij verwacht dat ik breed geïnformeerd was over het onderwerp en afwist van andere actualiteiten die van invloed konden zijn op het onderwerp (mensenrecht schendingen in Nigeria). Uiteraard moest ik deze opgedane kennis kunnen benutten voor het wervingswerk.

Acties
Voor de 10 december actie heb ik me verdiept in actualiteiten die spelen in ontwikkelingslanden, verschillen tussen het rijke Westen en ontwikkelingslanden, natuur- en mensenrechtenschendingen van multinationals, etc. Deze informatie heb ik uit kranten, encyclopedieën, toegezonden artikelen en tijdschriften gehaald. Hierdoor ben ik me veel bewuster geworden van de verschillen die op de wereld heersen en kon ik dit benutten voor het wervingswerk.

Resultaat
Het resultaat van mijn omgevingsbewustzijn, was dat ik mensen breed kon informeren over situaties in ontwikkelingslanden. Ook in discussies kon ik objectieve feiten als argument gebruiken. Het resultaat hiervan was dat veel mensen hun handtekening zetten.

Terugkoppeling
Wanneer ik nogmaals zo’n opdracht zou moeten uitvoeren, zou ik het hetzelfde aanpakken. Ik zou me weer breed oriënteren op het onderwerp, zodat ik niet met mijn mond vol tanden sta als mensen wat aan mij vragen over het onderwerp.


Oordeelsvorming

Situatie
Voor de 10 december actie in Maastricht heb ik mensen moeten overhalen om hun handtekening te zetten tegen de mensenrechtensterfte in Nigeria. Belangrijk hierbij was om ook een eigen oordeel te hebben over het onderwerp. Zo werd ik ook geïnterviewd door ‘TV Maastricht’ en moest ik mijn eigen oordeel over de actie vertellen.

Taken
Ten aanzien van de competentie oordeelsvorming, werd er van mij verwacht dat ik mijn eigen oordeel kon vormen over het onderwerp en deze kon beargumenteren, waarbij ik zowel de positieve als negatieve kanten kon benoemen.

Acties
Ik heb veel artikelen doorgelezen die over de mensenrecht schendingen in Nigeria gingen. Daarbij heb ik mezelf telkens afgevraagd wat ik van de situaties vond die in de artikelen werden beschreven. Hierdoor heb ik uiteindelijk een duidelijk eigen oordeel kunnen vormen, die berustte op objectieve feiten.

Resultaat
Doordat ik uiteindelijk een duidelijk eigen oordeel had over het onderwerp, stond ik sterk in mijn schoenen tijdens het werven. Ditzelfde geldt voor het interview met TV Maastricht. De journalist vroeg mij vragen als ‘wat vind u van deze actie?’, ‘vind u niet dat Amnesty International Shell beter kan saboteren dan een handtekeningenactie te houden?’, etc. Ik heb deze vragen beantwoord met mijn eigen oordeel over het onderwerp en heb deze toegelicht aan de hand van objectieve feiten. Daardoor verliep het interview goed.

Terugkoppeling
De volgende keer zal ik mij weer goed inlezen over een betreffend onderwerp als ik word geïnterviewd. Op deze manier kan ik het beste een eigen oordeel vormen, omdat deze dan berust op objectieve feiten.


Overtuigingskracht

Situatie
Ik heb mensen overgehaald om een handtekening te zetten tegen de mensenrechtensterfte in Nigeria, rondom olieboor praktijken van Shell. Zo sprak ik een man aan die aandelen had van Shell en er ontstond een grote discussie over Shell, zijn praktijken en de actie van Amnesty.

Taken
Tijdens de 10december actie werd er van mij verwacht dat ik (ten aanzien van overtuigingskracht) mijn standpunt helder kon formuleren, dat ik naar de tegenargumenten van anderen kon luisteren, dat ik mensen kon overtuigen met onderbouwde argumenten en het gezamenlijke belang kon benoemen: het streven naar een betere wereld voor ons allemaal.

Acties
Bij de discussie met de man, heb ik veel informatie over de toestand in Nigeria kunnen verstrekken en heb herhaaldelijk benadrukt dat Shell hier de veroorzaker van was. Doordat ik me goed had verdiept in de mensenrechtensterfte in Nigeria, kon ik vaak sterke argumenten benoemen op de juiste momenten. Ook heb ik goed naar de tegenargumenten geluisterd.

Resultaat
Doordat ik sterker onderbouwde argumenten kon noemen dan de man, heeft hij mij uiteindelijk gelijk gegeven en zette hij zijn handtekening tegen Shell. Mijn coördinator had de discussie van een afstandje gevolgd en vond het erg knap dat ik de man heb kunnen overtuigen. Ik mocht hierna ook vertegenwoordiger zijn van Amnesty voor ‘TV Maastricht’.

Terugkoppeling
Ik vond zelf dat ik een goede tegenstander voor de man was, omdat ik mijn mening helder kon verwoorden en onderbouwen met argumenten, maar ook omdat ik goed naar hem kon luisteren. In vergelijkbare situaties zal ik proberen weer zo overtuigend te kunnen zijn.


Visie

Situatie
Ik heb mensen overgehaald om een handtekening te zetten tegen de mensenrechtensterfte in Nigeria, rondom olieboor praktijken van Shell. Hiervoor was het belangrijk een eigen visie op het onderwerp te hebben, zodat deze kon worden overgedragen aan anderen.

Taken
Ten aanzien van de competentie ‘visie’ werd er tijdens de 10 december actie van mij verwacht dat ik vooruit kon denken en de grote lijnen hierin aan kon geven, dat ik de praktische bezigheden kon plaatsen in een hoger liggend doel, dat ik in staat was om in lijn met mijn visie praktische plannen te maken en dat ik trends en ontwikkelingen binnen het werkveld kon benoemen die betrekking hadden op goede doelen, hun acties en hun resultaten. Dit alles hing samen met het enthousiasme wat van mij werd verwacht en de drang om te leren om mijn visie te verbreden.
Natuurlijk verwachtte de opdrachtgever dat mijn visie wel zou aansluiten bij de visie die Amnesty International uitdraagt naar mensen, omdat ik die dag van hen werkte.

Acties
Om duidelijk te krijgen wat de visie van Amnesty International was en wat ze met deze actie probeerde te bereiken, ben ik artikelen van hun gaan doorlezen. Daarnaast heb ik nieuwsberichten opgezocht om breed geïnformeerd te zijn. Al snel bleek dat de visie van Amnesty overeen kwam met mijn eigen mening over het onderwerp.

Resultaat
Doordat ik me breed had geïnformeerd en dezelfde visie als Amnesty International uitdroeg, stond ik sterk in mijn schoenen als medewerker van hen. Omdat ik een duidelijk uitgesproken mening had, werkte dit in mijn voordeel bij het overtuigen van mensen.

Terugkoppeling
Ik heb gemerkt dat het belangrijk is om een eigen mening te hebben over een onderwerp voordat je met het onderwerp aan de slag gaat. Ik zal dezelfde handelingen verrichten als dat ik nu heb gedaan.


Verbeeldingskracht

Situatie
Ik heb mensen overgehaald om een handtekening te zetten tegen de mensenrechtensterfte in Nigeria, rondom olieboor praktijken van Shell. Daarvoor was het belangrijk dat ik me in kon beelden hoe de situatie in Nigeria was, om dit aan andere mensen te kunnen vertellen.

Taken
Tijdens de 10 december actie werd er van mij verwacht dat ik me ten aanzien van de competentie ‘verbeeldingskracht’ in kon leven in de verbeelding van anderen, dat ik aan de hand van beelden en informatie een idee verder kon vormgeven en dat ik van mondeling verkregen informatie een beeld kon vormen.

Acties
Om mij de situatie in Nigeria goed in te kunnen beelden, ben ik veel artikelen over Nigeria en de olieboor praktijken door gaan lezen. Daarnaast heb ik veel aan mijn coördinator van die dag gevraagd. Omdat ik me geïnteresseerd opstelde, ben ik die dag ook met een man aan de praat geraakt die zo’n 20 jaar ambassadeur is geweest in Nigeria. Ook door zijn verhaal kreeg ik een steeds duidelijker beeld van Nigeria en zijn mensenrechtenschendingen.

Resultaat
Omdat ik veel artikelen heb doorgelezen, kon ik me de situatie in Nigeria goed voorstellen. Dit had een positieve werken op het werven van mensen, omdat ik de situatie daar goed kon beschrijven, zodat het een grote impact op mensen achterliet.

Terugkoppeling
Om mensen te kunnen overtuigen, is het belangrijk om een situatie zo realistisch mogelijk te kunnen schetsen, waardoor het net lijkt of ze het zelf hebben meegemaakt. Door me in de situatie te verdiepen en mijn verbeeldingskracht te laten spreken, heb ik dit voor elkaar gekregen. De volgende keer zal ik daarom dezelfde handelingen ondernemen voordat ik aan een project/opdracht begin.

Kick-off party

Kick-off party ENJOY

Bedrijf/opdrachtgever
Activiteitencommissie ENJOY, club 1

Opdracht met rol en verantwoordelijkheden
Mijn opdracht was om samen met de andere leden van de activiteitencommissie een activiteit te bedenken en organiseren die in het teken van kennismaking stond. Het geven van een feest leek ons hierbij het beste idee. Dit feest zou plaatsvinden in de Blackbox. Mijn verantwoordelijkheden lagen bij het maken van een draaiboek, het bijhouden van de financiën van onze klas en het helpen van anderen met hun taken. Uiteraard heb ik ook meegeholpen met de op- en afbouw van het feest en heb ik er tijdens het feest voor gezorgd dat de activiteiten gesmeerd liepen, dat er elke keer iemand achter de bar stond en de studenten het naar hun zin hadden. Zelf heb ik ook een tijd achter de tap gestaan.

Verloop opdracht
Met de leden van de activiteitencommissie zijn wij rond de tafel gaan zitten en hebben gebrainstormd over manieren om studenten bij elkaar te laten komen. Wij kwamen toen op het idee om karaoke te doen. Alle namen van studenten uit de club zouden in een grabbelton komen en wanneer een naam getrokken werd, moest deze persoon naar voren komen en andere studenten uitzoeken om een groep mee te vormen om samen een lied te zingen. Samen lol maken is immers de beste manier om elkaar te leren kennen dachten wij.
Om de organisatie van het feest goed te laten verlopen, planden we elke week een vergadering in, waarbij we bespraken welke taken nog moesten worden uitgevoerd, waar we ergens in de planning zaten, waar iedereen mee bezig was, etc. Dit duurde gemiddeld 1 uur en hebben we zo’n 6 keer gedaan.
Het feest zou van 17.00 tot 19.30 duren en de activiteitencommissie zou voor eten zorgen. Hiervoor zijn wij geslaagd bij een chinees restaurant, die een buffet voor ons regelde tegen een gereduceerde prijs. Ook hebben we uitnodigingen verstuurd en een logo voor de club ontworpen. Voor de winnaars van de karaoke werd een beker geregeld, die bij iedere activiteit van de activiteitencommissie moet worden doorgegeven. Zo proberen we het clubgevoel te versterken. Daarnaast moest het licht, geluid, locatie, etc. worden geregeld. Iedereen had zijn eigen taak voor al bovengenoemde activiteiten. Het is uiteindelijk een geslaagd feest geworden.

De volgende competenties heb ik hierbij ontwikkeld: inzet, initiatief, samenwerken, stressbestendigheid, verbeeldingskracht


Inzet

Situatie
Ik heb samen met de andere leden van de activiteitencommissie voor club 1 een feest georganiseerd, wat in het teken van kennismaking stond. Ik heb hiervoor in elke vergadering actief mee vergadert, een draaiboek voor het feest geschreven, de financiën van onze klas bijgehouden en meegeholpen met de opbouw van het feest. Tijdens een van de laatste vergaderingen moesten er nog een aantal dingen duidelijk worden afgesproken/ nagekeken, voordat de leverancier van de catering (het chinees eten) voor ons wilden komen bezorgen. Ik heb daarvoor wat extra taken op me genomen.

Taken
Ten aanzien van de competentie’ inzet’ werd er van mij verwacht dat ik verantwoordelijkheden nam voor mijn eigen taken, dat ik me aan afspraken zou houden (o.a. aanwezig zijn op vergaderingen), dat ik enthousiasme toonde, dat ik zelfstandig kon redeneren over activiteiten die nog gedaan moesten worden, maar ook dat ik de bijdrage van andere stimuleerde, bereid was extra bijdrage aan het project te leveren en geïnteresseerd was in nieuwe informatie.

Acties
Toen na een van de laatste vergaderingen bleek dat er nog best veel geregeld moest worden, heb ik wat extra taken op me genomen. Zo heb ik mijn klasgenootjes gebeld die zich nog niet hadden opgegeven voor het feest en hun erop geattendeerd dat dit de laatste mogelijkheid was om zich nog in te schrijven, ben ik met een ander lid van de activiteitencommissie naar de mogelijkheden van de betreffende bar gaan kijken, heb ik het personeel van de catering in de school op de hoogte gesteld van ons feest en heb ik het draaiboek nog wat aangepast.

Resultaat
Het resultaat van mijn acties was dat alles nu wat duidelijker was en dat we het aantal studenten door konden geven aan de leverancier van het Chinese eten, zodat hij wist om hoeveel personen het ging. Daarnaast hebben mijn acties (en die van de anderen) eraan bijgedragen dat het een leuk en goed georganiseerd feest is geworden.

Terugkoppeling
Om de volgende keer weer een goed georganiseerd feest op touw te kunnen zetten, is het belangrijk om al ver van te voren met de betreffende voorbereidingen te beginnen. Ik zal mij de volgende keer weer goed aan de planning houden en extra taken op me nemen als ik zie dat iets mis dreigt te gaan.


Verbeeldingskracht

Situatie
Ik heb samen met de andere leden van de activiteitencommissie voor club 1 een feest georganiseerd, die in het teken van kennismaking diende te staan. Hiervoor zijn we met zijn alle rond de tafel gaan zitten en hebben gebrainstormd over leuke activiteiten die studenten bij elkaar brengen. Deze ideeën heb ik uitgewerkt in de vorm van een draaiboek.

Taken
Ten aanzien van de competentie ‘verbeeldingskracht’ werd er tijdens de voorbereidingen van het feest van mij verwacht dat ik me in kon leven in de verbeelding van anderen, dat ik zelf bij gegeven informatie het idee verder kon vormgeven en dat ik een beeld kon vormen bij mondeling verkregen informatie.

Acties
Tijdens het brainstormen was het belangrijk om bij elk idee een beeld te vormen en de situatie voor jezelf te beschrijven. Het ging hierbij vooral over mondeling verkregen informatie, namelijk impulsieve ideeën. Uiteindelijk hebben we het leukste idee uitgekozen: karoaken. Dit idee heb ik in het draaiboek verder vorm gegeven en omgezet naar een echte daad/activiteit.

Resultaat
Doordat ik een draaiboek heb geschreven over het feest, kon ik me het feest tijdens de voorbereidingen al goed kon inbeelden. Dit heeft bij mij voor perfectionisme gezorgd, omdat ik zo makkelijk kon benoemen wat we nog waren vergeten, waar we extra aandacht aan moesten schenken, etc. Dit heeft uiteindelijk tot een goed georganiseerd feest geleid.

Terugkoppeling
Om een feest te organiseren, is het belangrijk dat je het feest al van top tot teen voor je kan zien. Zo kan men precies opnoemen wat nog mist, waar extra aan moet worden gedacht. Ik heb dit tijdens de organisatie van dit feest goed opgemerkt en zal mijn verbeelding de volgende keer weer zo laten spreken.


Stressbestendigheid

Situatie
Ik heb samen met de andere leden van de activiteitencommissie een feest georganiseerd voor club 1. Tijdens een van de laatste vergaderingen bleek dat de leverancier van het eten zich zou terugtrekken als we hem niet snel konden vertellen voor hoeveel studenten hij eten moest maken/bezorgen. Daarnaast voelde ik op de dag van het feest ook stress met de voorbereidingen voor het licht en geluid.

Taken
Ten aanzien van de competentie ‘stressbestendigheid’ werd er van mij verwacht dat ik efficiënt bleef communiceren onder tijdsdruk en dat ik het einddoel niet uit ogen verloor, dat ik mijn stress positief kon inzetten, dat ik kalm bleef bij verwijten, dat ik gestructureerd bleef werken wanneer mensen een beroep op mij deden en dat ik mijn zenuwen in bedwang kon houden.

Acties
Omdat het belangrijk was zo spoedig mogelijk te weten hoeveel studenten er op het feest zouden komen, ben ik mijn klasgenoten gaan bellen en heb hun erop geattendeerd dat dit de laatste inschrijfmogelijkheid zou zijn. Daarnaast wilde ik er op de dag van het feest zeker van zijn dat de voorbereidingen met het licht, geluid, de tap, etc. op tijd klaar zouden zijn. Daarom ben ik eerder uit mijn les weggegaan om mee te helpen met de opbouw van het feest.

Resultaat
Het resultaat van mijn stressbestendigheid was dat ik goed bleef functioneren onder tijdsdruk. Ik hield mijn hoofd koel en deed wat er van mij werd verwacht. Dit was fijn voor de algehele voorbereidingen, omdat we nu op tijd klaar waren en alles in een keer een stuk duidelijker was.

Terugkoppeling
Ik denk dat ik deze competentie goed beheers wanneer ik naar de voorbereidingen van het feest kijk. Wanneer ik weer zo’n soort opdracht zal moeten uitvoeren, hoop ik mijn hoofd weer koel te houden, waardoor de tijdsdruk geen invloed heeft op mijn persoonlijk functioneren.


Samenwerken

Situatie
Ik heb samen met de andere leden van de activiteitencommissie een feest georganiseerd voor de studenten van club 1. Hierbij was het belangrijk om samen te werken, wat vooral in de vergaderingen duidelijk naar voren kwam, wanneer iedereen zijn eigen zegje deed, die weer invloed had op de taken van anderen. Ik ben steeds meer met de andere gaan samenwerken toen het feest naderde en we een steeds grotere tijdsdruk voelde.

Taken
Ten aanzien van de competentie ‘samenwerken’ werd er tijdens de voorbereidingen van het feest van mij verwacht dat ik mijn afspraken na kwam, een positieve bijdrage leverde aan het groepsproces, het gezamenlijke belang boven het eigen belang plaatse, dat ik feedback op prestaties van mijn medestudenten gaf, dat ik me inzette voor het bereiken van win-win oplossingen en dat ik anderen zou helpen met het bereiken van hun eigen doel.

Acties
Mijn eigen taak was om het draaiboek op tijd af te hebben. Toen ik met deze taak klaar was, heb ik de anderen met hun taken geholpen. Zo heb ik de tap mee geregeld, heb ik meegeholpen met het bijhouden van de financiën van onze klas, heb ik tijdens de uitvoering voor schoonmaakspullen gezorgd, etc.

Resultaat
Het resultaat van het samenwerken, was dat het feest uiteindelijk een duidelijk geheel was, waarbij de verschillende nevenactiviteiten goed op elkaar aansloten. Doordat ik anderen met hun activiteiten heb meegeholpen, is uiteindelijk alles op tijd afgekomen.

Terugkoppeling
Wanneer je je in een team bevindt, is het belangrijk om de teamspirit aan te sterken en dus goed samen te werken. Een activiteitencommissie is hier een goed voorbeeld van, waarbij alle leden gezamenlijk naar hetzelfde einddoel streven, namelijk het organiseren van een leuk uitdagend feest. De volgende keer zal ik weer extra bijdrage leveren als ik zie dat anderen in de knoop komen met hun taken.


Initiatief

Situatie
Ik heb samen met de andere leden van de activiteitencommissie een feest georganiseerd voor alle studenten uit club1. Hiervoor moesten alle leden een bepaalde taak op zich nemen. Ik heb toen de verantwoordelijkheid van het draaiboek op me genomen.

Taken
Ten aanzien van de competentie ‘initiatief’ werd er van mij verwacht dat ik uit eigen beweging activiteiten op gang zette en werkzaamheden op me nam, dat ik actie ondernam om het proces te versnellen, dat ik eigen ideeën in concrete acties uitwerkte en dat ik een actieve grondhouding had.

Acties
Samen met een medestudent was ik verantwoordelijk voor het draaiboek. Ik ben toen snel aan de slag gegaan en heb verschillende zaken beschreven als de faciliteiten die voor het feest nodig waren, de planning waar we ons aan dienden te houden, ik heb een plattegrond van de blackbox gemaakt tijdens het feest, etc. Ook toen ik met deze activiteit klaar was, had ik nog steeds een actieve houding in het proces. Zo heb ik voorgesteld dat ik nog een extra taak op me wilden nemen, zoals het bijhouden van de financiën van onze klas. Ik ben hierbij dus zelf met ideeën gekomen en heb zelf initiatief genomen.

Resultaat
Omdat ik als grondhouding een actieve houding had, heb ik er mede voor gezorgd dat het proces van de voorbereiding van het feest voorspoedig liep, waardoor we uiteindelijk op tijd klaar waren met de regelingen.

Terugkoppeling
In een groepsproces is het belangrijk dat iedereen eigen initiatief neemt en eigen taken op zich neemt, zodat iedereen zich prettig voelt bij de groep, er geen ‘meelifters’ zijn en het proces voorspoedig verloopt. Ik heb zelf gemerkt dat ik het heel prettig vond als anderen met initiatief kwamen en heb dit ook zoveel mogelijk zelf proberen te doen.